Duurzaam ondernemen

Naast de duurzame trouwkaarten die je hier op mijn site ziet is ook mijn bedrijfsvoering groen en sociaal. Lees hieronder wat ik doe om jullie kaarten écht duurzaam te maken.

Doe een stapje extra

Kaartjes laten drukken op FSC-gekeurd papier, dat vind ik niet meer voldoende, om mezelf écht duurzaam te kunnen noemen doe ik graag een stapje extra.

Behoud het oerwoud

Door mijn steun aan Stichting Oasebos hebben zij de afgelopen tijd al bijna 5000 vierkante meter regenwoud aan kunnen kopen.

Ik steun Stichting Oasebos. Een fantastische organisatie die in Costa Rica stukken oerwoud koopt om deze zo te behouden en te beschermen. Sinds 2020 doneer ik voor elke set trouwkaarten die ik verkoop €5,- aan dit goede doel én geef ik mijn klanten de kans dit ook te doen. Eén donatie is al genoeg om 25 vierkante meter regenwoud aan te kopen. En daar ben ik eigenlijk best wel trots op! Lees hierover meer op deze pagina

Papiercollectie

Ik heb veel aandacht aan mijn papiercollectie geschonken zodat ik jullie de mooiste, 100% gerecyclede papiersoorten aan kan bieden.

Mijn duurzame kaarten (en ook veel van mijn andere ontwerpen) worden alleen op die papiersoorten gedrukt. Dat betekent dat in deze kaarten geen ‘nieuw’ papier is verwerkt.

Daardoor hoeft er voor mijn duurzame trouwkaarten geen enkele boom gekapt te worden. Als er prachtig 100% gerecycled papier bestaat, waarom zou je dan genoegen nemen met papier met een FSC-keurmerk? Dat betekent namelijk nog steeds dat daar bomen voor gekapt worden. Weliswaar uit duurzaam beheerde bossen, maar toch... 100% gerecycled geeft gewoon een beter gevoel.

Kaarten en enveloppen

Om de kaarten in elkaar te zetten is geen lijm nodig door een slim ontwerp met kleine inkepingen. En dat is niet alleen duurzaam, maar staat ook nog heel mooi!

Waar écht nodig gebruik ik lijm, maar dan wel de meest duurzame, plantaardige lijm die er is. Duurzame enveloppen zijn lastig te vinden, maar ik heb de beste opties voor jullie geselecteerd. Er zijn een heleboel die voor minstens 80% uit gerecycled materiaal bestaan. De rest is ofwel 100% gerecycled, of helemaal of deels gemaakt van landbouwafval en andere reststromen.

Toebehoren

Sluitzegels, linnen draad en droogbloemetjes.
 • Mijn sluitzegels worden geprint op gerecycled papier. Ze hebben een watergedragen lijmlaag en worden plasticvrij bij me bezorgd. Da’s dus driedubbel goed!
 • Om de sets dicht te knopen gebruik ik linnen draad dat biologisch afbreekbaar is én volledig plasticvrij verpakt zit.
 • De droogbloemetjes die ik gebruik zijn biologisch geteeld. En ik ontwerp enkel met de ongeverfde soorten.

Duurzaam drukwerk

Duurzame trouwkaarten kun je alleen aanbieden in samenwerking met een fijne, duurzame drukkerij. Mijn drukkerij...
 • ...heeft een dak vol zonnepanelen;
 • ...hergebruikt de restwarmte van hun persen;
 • ...reduceerde sinds 2020 het gasverbruik met 95% en het elektriciteitsverbruik met 40%;
 • ...heeft collega's in de gelederen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
 • ...kan je meer over hun duurzame aanpak vertellen dan in dit blokje past!

Mijn kantoor

Ook de randzaken pak ik zo duurzaam mogelijk aan doordat ik onder andere...
 • ...groene stroom gebruik;
 • ...bankier via Triodos;
 • ...een papiervrije boekhouding bijhoud;
 • ...al mijn notities op oude pakbonnen maak;
 • ...mijn minimale hoeveelheid afval gescheiden inzamel;
 • ...als ik op locatie werk ga ik áltijd op de fiets of met de trein, al werk ik meestal in mijn thuiskantoor;
 • ...mijn geld uitgeef aan merken die, net als ik, duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

Zo opgesomd een kort rijtje, maar het zijn juist al die kleine dingen waaruit blijkt dat duurzaam werken bij mij echt op alle onderdelen van het bedrijf impact heeft.

Pakketjes

Ook het verzenden van mijn pakketjes doe ik natuurlijk zo verantwoord mogelijk.

Daarom zijn mijn pakketjes (en het vulmateriaal) altijd volledig gerecycled. Iets minder sexy, maar zo hoef ik niks nieuws te kopen en het andere niet weg te gooien.

Meestal kan het daarna gerust nog een rondje mee en ik plak alle pakketjes dicht met papieren tape. Dus anders kan de doos direct bij het oud papier. 

Ik breng mijn pakketjes altijd met de fiets naar PostNL en vanaf daar zijn al onze verzendingen CO2-gecompenseerd, gewoon omdat het kan.

Meer info

Mocht je naar aanleiding van deze uitleg nog meer willen lezen dan vind je hier een link naar mijn duurzame manifest.

Klik hier om naar het manifest te gaan.

Als je nog tips, vragen of opmerkingen hebt laat het dan vooral weten, er is vast ruimte voor verbetering en daar ga ik graag mee aan de slag!