Waar begin je mee als je een trouwkaart ontwerpt?

Een trouwkaart die écht helemaal uit jullie koker komt: dat is wel heel speciaal! Ik help je graag het te ontwerpen. Eigenlijk kun je op die manier alles zelf kiezen, maar er zijn toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Hierbij een lijstje van drie zaken waar je alvast over na kunt denken:

1. Vouwwijzen

Een kaartje kun je op veel verschillende manieren vouwen:

  • Soms vouw je het niet. Dan spreek je van een enkel kaartje, zoals deze kaart met foliedruk of deze kaart met handgescheurd randje en minilabel, want dat hij enkel is betekend natuurlijk niet dat hij ook saai hoeft te zijn ;-).
  • Een dubbele kaart is een kaart die één keer gevouwen is. De vouw zit meestal aan de linkerkant of aan de bovenkant. Maar ook een vouw aan de onderkant is natuurlijk mogelijk. 
  • Een derde variant is een drieluik. Een drieluik is een kaart met twee vouwen, waardoor er een soort mapje ontstaat. Deze kaart met lakzegel is daar een goed voorbeeld van. Of deze kaart met van die lieve stippeltjes.
  • Dan kun je ook nog op verschillende manieren een pocketfold kaart maken. Dat is een kaart die je dicht kunt vouwen én waar een mooi mapje in zit om losse kaartjes in te steken. Voorbeelden hiervan zie je bijvoorbeeld bij deze kraft kaart en bij deze kaart in hip roestbruin.
  • Een laatste optie is een zigzagvouw, waarvan deze met handgetekende bloemetjes een mooi voorbeeld is.

Waarom deze vouwwijzen en het formaat van je kaart belangrijk zijn bij de keuze voor een envelop, lees je bij punt 3.

2. Het formaat

Bij een eigen ontwerp lijkt het misschien alsof je ook alle formaten kan kiezen. En eigenlijk kan dat natuurlijk ook: de drukker maakt het precies zoals wij het bestellen. Maar dan moet het kaartje ook nog in een envelop. Een afwijkend formaat is mooi, maarrr... een kaart die zwemt in zijn envelop of die er met een schoenlepel nog niet ingaat, is niet wat je wil. Begin dus altijd te denken vanuit een envelopmaat, want die zijn een stuk lastiger op maat te laten maken dan mijn kaarten. De maten die ik het meest gebruik zijn:

  • 114 x 162 mm (C6)
  • 125 x 180 mm (B6)
  • 110 x 220 mm (DL)

Er zijn natuurlijk meer maten mogelijk. Neem even contact op als je benieuwd bent welke.

3. De marge van de envelop

Trek altijd een paar millimeter van de envelopmaat af om het kaartje lekker in de envelop te laten passen. Bij een enkel kaartje is het voldoende als je minimaal 5 mm van de hoogte en 5 mm van de breedte aftrekt. Een dubbel kaartje is iets dikker, neem dan minimaal 7 mm per kant. Wil je graag een pocketfold of een zigzagvouw? Reken dan op minimaal 10 mm aan beide zijden.

Ik hoop dat je door dit blog een beetje houvast hebt gekregen bij het ontwerpen van je trouwkaart. Als je nog vragen hebt, dan mag je natuurlijk altijd mailen of bellen. Ik vind het leuk om met jullie mee te denken! Mocht je na het lezen van dit artikeltje denken: pfff wat een gedoe, laat maar, kijk dan even bij de trouwkaarten die ik al voor je ontworpen heb. Dikke kans dat er een ontwerp tussen zit dat je hart steelt. Mocht je daarbij nog kleine aanpassingen willen zien, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. Alleen maar leuk als de kaart straks precies bij jullie bruiloft past!