Trouwkaart ideeën; lekker veel voorbeelden!

Jullie gaan trouwen, wat een heerlijk vooruitzicht! Maar wat een hoop regelwerk ook. Een jurk, een pak, een locatie, een taart, muziek én... een trouwkaart natuurlijk. Heb je al een heel duidelijk beeld voor ogen van hoe jullie kaart eruit moet zien? Mooi, dan heb je het goed voor elkaar! Is dat niet het geval? Dan is het misschien even slikken hoeveel er te kiezen is en kun je wel wat voorbeelden gebruiken. Hieronder een lijstje waarin ik er een heleboel verzameld heb.

Drie belangrijke kenmerken

Eigenlijk zijn er drie belangrijke kenmerken waarover jullie een beslissing moeten maken:

  1. Welke stijl spreekt jullie aan?
  2. Is er een techniek of een materiaal dat jullie hart sneller doet kloppen?
  3. Hebben jullie een favoriete vouwwijze? Die bepaalt namelijk de vorm van de kaart.

In dit blog geef ik jullie heel duidelijke voorbeelden van deze drie kenmerken. Dat ruimt lekker op! Laten we maar beginnen met de lastigste: de stijl.

1. De stijl

Zoveel smaken, zoveel stijlen. Benoem dus maar eens precies van welke stijl je houdt. Dat valt niet mee. En dan ben je ook nog eens met zijn tweeën! Wees gerust: jullie zullen het eerste koppel niet zijn waarbij de smaken mijlenver uit elkaar (lijken te) liggen. Gelukkig heb ik een boel verschillende ontwerpen en kunnen jullie zo samen kijken in welke stijl jullie elkaar vinden.

Je kunt natuurlijk voor een strakke kaart trouwkaart gaan zoals deze of deze. Maar misschien ben je wel meer op zoek naar een klassiekere kaart zoals deze. Of juist een moderne met eventueel wat kleine illustraties, die vind je bijvoorbeeld hier en hier. Als je bovenaan in het menu klikt op 'trouwkaarten', dan zie je ál mijn ontwerpen onder elkaar en dan weet je meteen dat er op het gebied van stijl heel veel te kiezen is!

2. Technieken en materialen

Misschien zijn jullie wel op zoek naar trouwkaart voorbeelden waarin een bijzonder materiaal of een aparte techniek is verwerkt. Wat je de laatste jaren veel ziet zijn trouwkaarten met aparte materialen, speciale technieken of glanzende details. Maar ook trouwkaarten van gerecycled of transparant papier, of dik papier waar iets 'in' gedrukt is of 'uit' lijkt te komen, komen regelmatig voorbij. Hoe noem je die technieken en hoe zien ze er precies uit?

  • Aquarel wordt tegenwoordig meestal watercolor genoemd. Deze set met lekker veel losse kaartjes zit goed in de watercolor! Maar misschien zoek je iets dat iets stoerder is zoals deze kaart.
  • Dat gerecyclede papier dat je vaak ziet heet eigenlijk kraftpapier. Zoals je in deze voorbeelden ziet, geeft het gebruik van kraftpapier een kaart vaak een fijne natuurlijke of, als je hem met andere kleuren combineert een wat meer zachte uitstraling.
  • De techniek van een kaart van dik papier waar het drukwerk 'in' zit noem je letterpress.

3. Vormen

De vouwwijze van een kaart bepaalt eigenlijk de vorm. Hieronder geven we je voorbeelden van de drie meest voorkomende vouwwijzen, en hun kenmerken.

  • Een enkele kaart is een kaart die je niet open hoeft te klappen. Een beetje zoals een ansichtkaart dus, al is een trouwkaart bij voorbaat al chiquer zoals je hier ziet. Hoewel het klinkt alsof een enkele trouwkaart wat simpel is, hoeft dat natuurlijk niet. Deze kaart bijvoorbeeld, hoef je niet te openen maar bestaat wel uit twee totaal verschillende papierlagen. Zit je met een enkele kaart dan niet met ruimtegebrek, als je álle informatie over de dag kwijt moet? Niet per se. Deze kaart bijvoorbeeld, is eigenlijk een verzameling enkele kaarten, die samen een geheel vormen. 
  • Dubbele kaarten zijn kaarten die je wél moet openklappen. Klassieke wenskaarten dus, al is een klassieke uitstraling zeker niet vanzelfsprekend zoals je bij dit ontwerp ziet.
  • Een pocketfold kaart is een soort mapje waar je losse kaartjes in kunt steken. Ze hebben vaak een luxe uitstraling, lekker chic!
  • Luikgevouwen kaarten zijn kaarten met meer dan één vouw, waardoor er (de naam zegt het al) luikjes ontstaan. Die kunnen in het midden op elkaar aansluiten, zoals je hier ziet, of over elkaar heen vallen, zoals bij deze kaart.
  • Bij zigzag gevouwen kaarten heb je waarschijnlijk wel een beeld. Door de vouwwijze van dit type kaart ontstaat er een soort slang, zoals bij deze kaart.

Alles is mogelijk!

Als het goed is, weet je nu een stuk beter wat je niet wil, wat je wel wil en hoe het heet. Dat werkt fijn als je aan je kaart wil beginnen. Onthoud in ieder geval dat alles mogelijk is, ook als je jouw ideale trouwkaart hier niet tussen hebt zien staan. Je kan hier altijd een gratis proefkaart aanvragen van een kaart die je mooi vind en als je daar nog het nodige aan wil veranderen is dit ook altijd mogelijk. Laat me vooral weten wat jullie ideeën zijn.

Succes met kiezen!