Tekst op je trouwkaart. A piece of (wedding)cake!

Waarschijnlijk zijn jullie al best ver met het plannen van de grote dag. De datum staat vast, de locatie is geboekt en ook de weddingplanner en de kleding is geregeld. Zelfs de huwelijksuitnodiging hebben jullie al uitgekozen. Lekker bezig dus. Nu alleen nog even een originele tekst voor op die eerder genoemde trouwkaart.

Zucht...

Laat nu net blijken dat dát niet meevalt. Veel bruidsparen verkijken zich erop hoeveel tijd en aandacht het kost om de tekst op de uitnodiging goed te verwoorden. Het één is te poëtisch, het ander te plat. En soms kom je iets tegen dat bijvoorbeeld perfect klinkt in het Engels, maar wil je het liever in het Nederlands zeggen. Maar hoe dan?!

Wees gerust: zo'n trouwtekst is geen hogere wiskunde. Met wat tips hebben jullie binnen no time een duidelijke tekst op papier staan, die ook nog goed bij jullie past. En onderaan dit blogje vind je een handige checklist. Laat dat feest maar beginnen!

De gouden tip

De gouden tip is dat een goede tekst geen opsmuk nodig heeft, zelfs niet de tekst voor een bruiloftsuitnodiging. Kies elk woord met een reden en laat overbodigheden weg. Die zorgen namelijk voor verwarring, vooral in het gedeelte waaruit mensen moeten opmaken hoe laat ze ergens moeten zijn. 

Maak het persoonlijk

Maar een bruiloft is bij uitstek een dag van liefde en vervoering. Moet die huwelijkstekst dan alleen maar functioneel zijn? Nee, gelukkig niet. Als dat bij jullie past, is het prachtig om bijvoorbeeld een gedichtje toe te voegen, zoals bijvoorbeeld op deze kaart. Een stukje uit jullie favoriete songtekst doet het ook goed. Misschien hebben jullie zelfs nog wel een oude liefdesbrief liggen waar je uit kunt quoten! Zolang je je maar beperkt tot datgene wat de kern raakt.

Vaak is het ontwerp van jullie trouwkaart ook een goede graadmeter voor het type tekst dat erbij past. Bij een pocketfold of drieluik heb je vanzelfsprekend meer ruimte voor een uitgebreide tekst, dan bij een strakke, enkele kaart. Het is dan ook hartstikke handig om de tekst die in het ontwerp gebruikt wordt als uitgangspunt te gebruiken.

Welke tekst moet er zeker op jullie trouwkaart staan?

De belangrijkste woorden van jullie trouwkaarttekst zijn natuurlijk jullie namen! Voor veel stellen komt dit als een verrassing, maar volgens de etiquette begin je met de naam van de bruid (ja, echt!).

Verder vermeld je uiteraard op welke dag en waar jullie trouwen. Denk dan niet alleen aan de plaats van de ceremonie, maar ook aan de locatie waar jullie bijvoorbeeld de receptie houden, lunchen en/of dineren en waar de feestavond plaatsvindt. Denk eraan dat waarschijnlijk niet al je gasten uit de buurt komen. Vooral als jullie het feest geven op een spannende, ongebruikelijke locatie is het handig om wat routeaanwijzingen te geven. 

Hebben jullie een ceremoniemeester? Vermeld dan vooral zijn of haar contactgegevens. Als het goed is scheelt dat jullie een hoop geregel, omdat de ceremoniemeester jullie de coördinatie van afmeldingen en dieetwensen uit handen kan nemen.

Ten slotte willen jullie misschien een dresscode of een cadeautip opnemen, of een RSVP. Dat is een tekstje waarin je vraagt of gasten die verhinderd zijn, dat even willen laten weten. In het ontwerp is hier vaak al een plekje voor ingedeeld, dus kijk vooral ook even hoe het er daar uitziet.

Hoe ga ik om met de verschillende gasten die ik uitnodig?

Vaak heb je op je bruiloft verschillende soorten gasten. Daggasten, avondgasten en soms ook nog receptiegasten. Dit is natuurlijk heel handig, maar hoe zorg je dat iedereen weet wanneer en waar ze verwacht worden? Nou, in de meeste gevallen is het voor iedereen het fijnste om verschillende versies van de trouwkaart te maken. Je levert bij mij verschillende teksten aan en ik maak daar dan aparte kaarten van. Zo krijgt iedereen precies de juiste informatie en ontstaat er geen verwarring. En omdat ik dit zo veel logischer is dan één soort kaarten voor alle verschillende gasten reken ik hier ook geen extra kosten voor. Hoort gewoon bij de service!

Onzeker? Schakel een hulplijn in

Vinden jullie het toch nog steeds lastig? Of weten jullie van jezelf dat jullie niet zulke keien zijn in schrijven, dan is het misschien fijn om je opzetje te laten checken door iemand die daar beter in is. Kies iemand van wie je het niet erg vindt als die via de tekst voor jullie trouwkaart alvast wat inside information krijgt. En schakel niet te veel hulplijnen in. Iedere mening is er één en voor je het weet zie je door de adviezen de trouwkaart niet meer. En weet je wat, als je de tekst naar mij toestuurt pas ik regelmatig (ongevraagd) her en der wat dingen aan. Als er iets onduidelijk is, onjuist gespeld of verwarrend is verander ik dat gewoon even. En mocht je het later toch liever anders willen kan dat natuurlijk gewoon, ik laat altijd weten wat er veranderd is, dus maak je daar geen zorgen over.

Checklist trouwkaart tekst

Liever geen hulplijn inschakelen? Laat deze handige checklist dan jullie steun en toeverlaat zijn!

  • Namen
  • Datum
  • Locatie
  • Tijd
  • Routebeschrijving
  • Rsvp
  • Contactgegevens ceremoniemeester
  • Dresscode
  • Cadeautip
  • Gedichtje of een ander stukje tekst (maar houd het simpel en kort!).

Overal een vinkje (of in ieder geval bij de onderdelen die voor jullie dag van toepassing zijn)? Goed gedaan!