Ik recycle véél verpakkingen

Als jullie trouwkaarten bij mij bestellen, krijg je ze niet in een fonkelnagelnieuw doosje. Waarom ik dat niet doe? Simpel. Het is een van de allermakkelijkste manieren om een steentje bij te dragen aan een wereld zonder afval. Een hoge inzet? Klopt, maar zonder ambitie is er nog nooit iets van de grond gekomen!

Minder hippe doosjes

Als je per week heel wat doosjes en enveloppen met drukwerk, enveloppen en accessoires binnenkrijgt om trouwkaarten mee te maken, dan ga je het je eigenlijk vanzelf wel afvragen. Waarom zou je die doosjes waar je de kaarten in ontvangt in de container gooien en vervolgens nieuwe dozen bestellen om diezelfde kaarten (maar dan helemaal klaar en compleet met toebehoren) weer in weg te sturen?

De enige reden is natuurlijk dat het pakketje er dan misschien nét wat sjieker uitziet dan wanneer je klant een doosje ontvangt waaraan je kunt zien dat het al eens gebruikt is. En laten we eerlijk wezen, ook ik ben dol op die mooie pakketjes. Maar... ik ben ook dol op weinig afval en een planeet waar de nieuwe generatie nog lekker mee door kan.

Zo heb ik de afgelopen jaren al heel wat doosjes bespaard, want zelfs als ik er even niet genoeg heb liggen kan ik er altijd wel ergens een paar opsnorren om jullie kaarten netjes in te verpakken. Het enige wat ik er dan nog aan toe voeg is een vrolijke recycle sticker, weet je meteen waarom het doosje er iets minder glimmend nieuw uitziet. 

Wat doe ik nog meer?

Ik plak mijn dozen niet dicht met het plastic tape dat je vaak ziet. Maar ik gebruik een  heel fijn soort papieren tape. Dat mag lekker mee de papierbak in, scheelt jullie weer werk! En voor mij werkt het ook nog veel fijner.

Vulmateriaal hergebruik ik ook. Dat is niet altijd duurzaam geproduceerd vulmateriaal. Soms zijn het van die schuimpjes, of van die plastic zakjes met lucht. Als je die in het doosje aantreft, is dat alleen zo omdat ik ze van een andere leverancier kreeg en ze prima nog een rondje meekunnen. Zou jij ervoor willen zorgen dat ze in de juiste prullenbak belanden, of nog beter, stuur ze ook weer door als je weer eens iets op marktplaats hebt verkocht, da’s ook al zo lekker duurzaam.

Het scheelt ook nog geld

Een ander pluspuntje aan deze manier van werken is dat het de kosten drukt. Je denkt misschien dat dit alleen voor mij geldt, maar indirect helpt het jou natuurlijk ook. Want aan die (saaie) nieuwe witte doosjes hoef jij dus ook niet mee te betalen.

Maar wel heel persoonlijk!

Zoiets simpels als het recyclen van verpakkingsmateriaal heeft dus een hoop positieve kanten en eigenlijk maar één nadeel: mijn pakketjes zijn iets minder mooi. Wees gerust, ik maak er tóch wel een gezellig pakketje van, met een lief berichtje en wat extra vrolijkheid. En de rest maak ik natuurlijk goed met mijn sprankelende persoonlijkheid ;) 

Heb je nog vragen over onze aanpak om afval te voorkomen, of een goede tip? Stuur me een berichtje en ik probeer je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden!