Hoe maak je een goede foto voor je trouwkaart?

Zeven tips voor de perfecte foto voor op je trouwkaart óf je save the date.

Een trouwkaart met foto is heel persoonlijk en vaak ook heel mooi, maar het staat of valt met een goede foto. Ik krijg daar regelmatig vragen over. Soms besluiten bruidsparen vanwege onzekerheden over zichzelf óf over de foto’s om dan maar geen foto toe te voegen aan hun trouwkaart. Dat is natuurlijk zonde, vandaar dat ik hier 7 tips deel voor de perfecte foto.

Tip #1: De achtergrond

Het komt wel eens voor dat ik foto's krijg waar jullie heel mooi op staan, maar waarbij de omgeving niet 'klopt'. Let er dus op waar je de foto’s maakt. Zoek een mooi plekje in de natuur zodat je een fijne rustige achtergrond hebt. Of in de stad in een mooi straatje. Zo lijkt een foto van jullie voor je huis me ook een hele leuke optie. Kies vooral voor een plek waar jullie je op je gemak voelen of misschien een plek die voor jullie een (bijzondere) betekenis heeft 

Met een iets rustigere achtergrond weet je zeker dat de aandacht automatisch uitgaat naar jullie en dat de rest van de tekst ook goed leesbaar wordt. Die zou anders nog wel eens kunnen 'verdwijnen’ in de rommelige achtergrond, en dat is natuurlijk jammer...

Tip #2: Loze ruimte

Heb je tip #1 goed opgevolgd? Top! Dan moet je er alleen ook even op letten dat de ruimte om jullie heen groot genoeg is. Het is voor de perfecte opmaak van de kaart namelijk heerlijk als er wat ruimte in de foto zit om mee te spelen, en als die dezelfde rustige achtergrond heeft. Kies je bijvoorbeeld voor dit kaartje met fotolabel, dan is het belangrijk dat er boven jullie nog wat loze ruimte zit, anders komt zo'n perforatie heel vervelend uit (-;

Tip #3: De outfits

Voor jullie kleren geldt een beetje hetzelfde als voor de achtergrond in tip #1. Het is vaak gewoon het mooiste als jullie outfits geen druk patroon bevatten. Dan gaat alle aandacht naar waar die naartoe moet gaan: het verliefde stelletje. En als ik dan nóg een gratis extra tip mag geven; kies kleuren die ook terugkomen op jullie bruiloft en in de trouwkaart. Als voorbeeld neem ik nog een keer dit kaartje. Hoe fijn is het dat haar jurkje zó mooi bij de kleur van het lint past! Daardoor lijkt het meteen alsof ze voor elkaar gemaakt zijn, en dat is eigenlijk dus ook zo.

Tip #4: Het licht

Je wil jullie kaarten natuurlijk op tijd in huis hebben en hebt niet altijd het geduld om te wachten op die ene mooie dag. Maar dat is toch écht de moeite waard. Mooi licht maakt de foto. Een druilerige grijze dag levert gewoon een heel andere sfeer op dan een fijne zonnige middag. Dus als je een beetje speling hebt wacht dan op een mooie heldere dag. 

Heb je overdag niet altijd tijd om foto’s te maken met je lief? Doe het dan vooral een keer tijdens het “golden hour”. Dit is het moment van de dag waarop, als het zonnetje een beetje schijnt, je qua licht, de allermooiste foto’s kunt maken. Omdat dit natuurlijk afhankelijk is van de tijd dat de zon ondergaat hier een linkje waar je altijd kunt zien wanneer het vandaag zo ver is.

Tip #5: Scherpte

Dit lijkt een schot voor open doel: zorg dat de foto scherp is. Maar toch is het niet onbelangrijk om even te vermelden. Het kan zo zijn dat je foto op het eerste gezicht mooi scherp lijkt, maar dat het toch tegenvalt als je gaat inzoomen (vooral als je fotografeert met iets minder licht om je heen). Zoom dus altijd even lekker in, dan zie je het zo!

Veel bruidsparen vragen of een telefooncamera wel voldoet. Het antwoord is: ja, in veruit de meeste gevallen is dat helemaal prima, zeker als je zorgt voor voldoende licht. Heeft jouw telefoon geen geweldige camera, dan was je dat inmiddels zelf ook wel opgevallen. In dat geval kun je misschien even vragen of je de fancy telefoon van je fancy buurman/-vrouw mag lenen. Opgelost!

Tip #6: Opmaak

Als het goed is, heb je ver voor het maken van de foto al gekozen welke kaart het moet gaan worden. Fijn, want dan weet je al een beetje waar je rekening mee moet houden bij het fotograferen. Heb je bijvoorbeeld een bepaalde kleur die belangrijk is in de opmaak van het kaartje, dan is het fijn als de de achtergrond daar niet bij vloekt. En ook is het handig om bijvoorbeeld alvast te kijken of het een liggende of een staande foto moet worden. Maar geen zorgen: als jullie prachtigste foto het beter doet in een aangepaste opmaak, kan ik natuurlijk nog wel het een en ander veranderen.

Dat komt helemaal goed!

Tip #7: De fotograaf

En dan nog als allerlaatste, kies verstandig wie je achter de camera plaatst. Je kunt natuurlijk je buurmeisje vragen omdat ze zo lekker dichtbij woont én een lekkere hippe telefoon heeft, maar dat levert helaas niet altijd het beste eindresultaat op. Kies vooral iemand met een beetje dezelfde smaak, met een práchtige insta-feed of bij wie jullie je allebei gewoon heel erg op jullie gemak voelen. Denk hier van tevoren alvast even goed over na. En mocht je de mogelijkheid hebben om hiervoor een professionele fotograaf te vragen, doe het dan vooral! Ik heb nog nooit gehoord dat iemand daar achteraf spijt van had ;-). 

Hopelijk geven deze tips je voldoende vertrouwen in het project 'foto voor onze trouwkaart’. Als je ze zoveel mogelijk probeert op te volgen, dan komt het echt wel goed. Wie de foto ook maakt: ik ga hoe dan ook mijn best doen er de állermooiste trouwkaart van te maken.

Twijfel je over het beeld? Je mag altijd verschillende foto's opsturen en mij vragen om mijn mening, alleen maar fijn als ik iets te kiezen heb! En natuurlijk werk ik ook nog samen met mijn grote vriend Photoshop, dus oneffenheidjes heb ik vaak ook zó verholpen. Niet jullie lieve sproetjes of een klein puistje natuurlijk, dat is nergens voor nodig. Maar blijkt er toch een vervelende vlek in jullie kleren te zitten, dan tover ik die gewoon weg!