Een foutloos gespelde trouwkaart
9 vergissingen die je makkelijk kunt vermijden (én een quizje!)

Een tekst opstellen voor jullie trouwkaart: het líjkt zo simpel, maar afgaande op de vragen die ik hierover van jullie ontvang, is het dat niet. Daarom heb ik alles waarover je zou kunnen twijfelen in één blogje gegoten. Hopelijk schept dat wat duidelijkheid!
(Dit blog verscheen overigens eerder en in een aangepaste versie op tritratrouwkaarten.nl)
1. Noem je eerst de bruid of eerst de bruidegom?
Officieel hoor je de naam van de vrouw eerst te vernoemen. Het is dus ‘Sofia & Paolo gaan trouwen’ en niet: ‘Paolo & Sofia gaan trouwen’. Eerlijk zeggen... wist je dat?
2. Vergeet jullie achternamen niet!
Ja, het gebeurt echt! Je schrijft zo makkelijk ‘Sofia & Paolo gaan trouwen’, dat je zomaar zou kunnen vergeten dat jullie nog een achternaam hebben. Het is wel zo fijn om die te vermelden, tenzij jullie een heel kleinschalig feestje organiseren met alleen naaste familie en vrienden. Zij weten natuurlijk wel om welke Sofia en Paolo het gaat. Maar als het een groter feest wordt, weten dan alle collega’s van Paolo ook dat hij met Sofia is (en andersom)?
3. Bedenk uit welk perspectief je schrijft
Als je dan eenmaal hebt geschreven ‘Sofia & Paolo gaan trouwen’, bedenk dan dat je vanuit de derde persoon spreekt. Daarna ga je dus verder met zinnen als: ‘ze vieren hun feest in Stadsvilla Sonsbeek’. Vind je dat te afstandelijk? Begin dan bijvoorbeeld zo: ‘Wij, Sofia & Paolo, gaan trouwen’, want daarna kun je in de wij-vorm doorschrijven. Een beetje grammaticaal gemuggenzift misschien en eerlijk gezegd zie je dit vaak misgaan. Je kunt je dus afvragen hoe erg je zo’n foutje vindt...
4. Gaan jullie voor u of voor jij?
Wat past beter bij jullie en jullie bruiloft, u of jij? Het is handig om dat van tevoren te kiezen, dan hoef je daar tijdens het schrijven niet meer over na te denken. Wát jullie kiezen is aan jullie, maar je en jij past natuurlijk beter bij een informeel feestje, terwijl u meer bij een klassieke bruiloft hoort.
Vind je dit maar lastig, dan kunnen jullie er ook voor kiezen om in meervoud te schrijven. Dan kies je voor jullie. Dat klinkt gezellig, alsof je je richt tot alle gasten samen. Houd er dan alleen rekening mee dat dat voor ongewild alleenstaanden of mensen die hun partner zijn verloren soms wat ongemakkelijk voelt.
Of je nu u, jij of jullie kiest: blijf bij je keuze en let erop dat je niet halverwege de tekst wisselt!
5. Val niet in wij-herhaling
Een makkelijke valkuil als je de tekst voor jullie trouwkaart schrijft, is dat alle zinnen beginnen met ‘wij’. Eigenlijk wil je dat natuurlijk niet, maar met een beetje creativiteit heb je dat zo opgelost. Zoals je hier kunt lezen wordt de tekst daar alleen maar uitnodigender van:
Voorbeeld a
‘Wij gaan trouwen op 16 oktober 2022. We zouden het leuk vinden als je daarbij bent. We verwachten je om 20.00 uur in Stadsvilla Sonsbeek.’
Voorbeeld b
‘Op 16 oktober 2022 vieren wij onze bruiloft, die alleen maar mooier wordt als jij daarbij bent! We zien je graag om 20.00 uur in Stadsvilla Sonsbeek.’
6. Hoofdletters en punten
Deze tip is een eitje: check even of elke zin begint met een hoofdletter en eindigt met een punt (ja, zó simpel is het soms om een tekst beter te maken ;) ). Kijk dan ook direct even of er tussen alle punten en hoofdletters een spatie staat.
7. Tijdsnotering
Steeds vaker zie je dat paren op hun trouwkaart de tijden met een dubbele punt schrijven. Wil je echter in keurig Nederlands schrijven, dan is de enige juiste schrijfwijze met een punt. Schrijf dus niet 20:00 uur, maar 20.00 uur. En zoals je ziet hoort het woordje uur er altijd bij!
8. Maanden en dagen vermelden
Maanden en dagen schrijf je in het Nederlands met kleine letters, tenzij je er een zin mee begint natuurlijk. Dus: zaterdag 16 oktober 2022. Als je een datum alleen in cijfers noteert, kies dan in Nederland voor streepjes (16-10-2022) en in Vlaanderen voor punten (16.10.2022).
Als jullie trouwen op een dag met enkelvoudige cijfers (1, 2, 3, enz.), dan adviseert de Taalunie om daar in de verkorte schrijfwijze een 0 voor te vermelden, dus 05-06-2022. Dat geldt dus alleen voor de verkorte datumnotatie, waarin je de maand niet voluit schrijft! Schrijf je de maand wel voluit, laat dan de 0 achterwege. 05-06-2022 wordt dan dus 5 juni 2021.
Vraag jezelf te slotte af of je kaart ook naar buitenlandse gasten gaat. In Amerika bijvoorbeeld, gebruikt men een andere manier van data noteren. Daar betekent 05-12-2021 dat je gasten op 12 mei op de stoep staan, in plaats van op 5 december. Oops! Wil je dat probleem voorkomen? Schrijf de datum dan voluit.
9. Check, check, dubbelcheck
De laatste tip is (zoals wel vaker) misschien wel de beste: als jullie helemaal klaar zijn met jullie trouwkaarttekst, laat er dan nog iemand met een frisse blik naar kijken. Als je er samen even op hebt zitten turen, zie je de stomste foutjes gewoon niet meer.
Kies een persoon die volgens jullie goed is in taal en van wie jullie het niet erg vinden als die via de tekst alvast wat dingen aan de weet komt over jullie speciale dag. Maar schakel niet te veel hulplijnen in! Iedere mening is er één en voor je het weet zie je door de adviezen de trouwkaart niet meer.
Tijd voor een quiz!
Hieronder wat breinbrekers die jullie zomaar kunnen helpen om de trouwkaarttekst nóg een beetje beter te maken!
- Toost of Toast?
Als je het proostmoment bedoelt, kies je voor toost. Toast is alleen correct als je het hebt over een geroosterde boterham bij het voorgerecht. (Dit is denk ik de meestgemaakte fout die ik tegenkom!) - Cadeau tip of cadeautip?
Schrijf in het Nederlands woorden altijd zoveel mogelijk aan elkaar. Cadeautip (of: kadotip) is dus juist. Vind je het maar een brei worden, gebruik dan een koppelteken (maar geen spatie!). - Ja-woord, ja woord of jawoord?
Hetzelfde geldt voor jawoord. Dat is dus één woord. - RSVP, rsvp of r.s.v.p.?
De juiste schrijfwijze is r.s.v.p. Aan het begin van een zin wordt dat natuurlijk R.s.v.p. Zie je trouwens dat je, wanneer er een afkorting met puntjes aan het einde van een zin staat, geen extra afsluitpunt hoeft te plaatsen aan het einde van een zin? - DV, dv of D.v.?
Afgekort is D.V. juist (dus met twee hoofdletters). Schrijf je Deo volente voluit, dan moet het zo (dus met een hoofdletter D en een kleine v).
Ten slotte
In dit blog vind je misschien niet alle antwoorden op de vragen die bij jullie opkomen tijdens het schrijven van de tekst voor jullie trouwkaart. Mochten jullie nog met vragen blijven zitten, stel ze dan vooral! Ik zoek het antwoord voor jullie uit en vul er direct dit blog even mee aan. Zo wordt het alleen maar completer en hebben anderen er ook direct iets aan!
En o ja: of je waarde hecht aan al deze taalkwesties mag je natuurlijk lekker zelf weten! Het belangrijkste is dat het echt júllie uitnodiging wordt. Als het beter bij jullie past als de tekst geschreven is zoals jullie dat zelf zouden doen, kies dan vooral daarvoor. Dat draagt alleen maar bij aan het persoonlijke tintje aan jullie uitnodiging. Succes met schrijven!