Een duurzame bruiloft (deel 3)
Het laatste deel van deze serie!

Zoveel smaken zoveel stijlen, dus hoe de mooiste dag van jouw leven eruit ziet, is heel persoonlijk. Wat echter voor vrijwel ieder stel belangrijk is, is dat hun trouwdag een ultieme feestdag is, maar ook een dag met betekenis. Daarnaast proberen steeds meer mensen hun steentje bij te dragen aan een mooiere, duurzamere wereld. Geldt dat ook voor jullie? Dan is een duurzame bruiloft misschien wel iets voor jullie!
In deel 3 van deze serie over duurzaam trouwen behandel ik wat tips voor de dag zelf en voor alles wat daarna voor mooie herinneringen zorgt!
De ringen
Wat betreft duurzame trouwringen heb ik vier lekker concrete tips voor jullie:
- Je kunt mobiele telefoons inzamelen waaruit het goud gebruikt wordt voor jullie ringen. ‘Urban mining’ heet dat, oftewel goud zoeken in stedelijke gebieden in plaats van op de traditionele wijze in mijnen (in de natuur dus). Zo maak je gebruik van tweedehands goud. Je zou dus aan al jullie gasten kunnen vragen om oude mobieltjes in te zamelen om zo tot jullie trouwringen te komen, maar dan heb je er per ring zo’n 300 nodig. Dat kan ook anders.
Er is een Nederlandse organisatie (Closing the loop) die telefoons in Afrika ophaalt om ze hier te recyclen. Daar bestaan namelijk niet de recyclingmogelijkheden die we hier kennen, waardoor de telefoons op e-dumps eindigen en veel milieuschade aanrichten. Dat kunnen jullie dus voorkomen, met een setje trouwringen! Nowa weet daar alles van, omdat zij samenwerken met Closing the loop. - Je kunt iets om laten smelten. Heb je nog oude gouden of zilveren sieraden liggen die je niet meer draagt? Of mooier nog: heb je een dierbaar erfstuk dat je een tweede leven gunt? Een goudsmid kan er prachtige nieuwe trouwringen van maken!
- Ga op zoek naar pre-owned ringen, zoals een mooi antiek setje. Ik kwam in mijn zoektocht voor dit blog langs een paar trouwringen dat van het Schotse koppel Katie en Andrew was geweest. Zij trouwden in 1909. Misschien denk jij er anders over, maar ik vind het een romantisch idee dat 112 jaar later een nieuw koppel er op duurzame wijze hun liefde mee bezegelt.
- Ga je voor nieuw? Ga dan altijd voor ‘fair gold’. De mijnwerkers die dit goud delven, hebben dan ten minste een eerlijke prijs voor hun werk gekregen. Ook is er bij de productie geen kwik gebruikt of cyanide vrijgekomen. Die stoffen spelen een rol bij het ‘zuiveren’ van goud maar ze zijn vreselijk schadelijk voor mens en milieu. Gelukkig lijkt het gebruik van fair gold (waaronder je ook gerecycled goud kunt rekenen) tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Maar let gewoon goed op bij de koop van jullie trouwringen, want je wil natuurlijk niet dat daar een nare bijsmaak aan kleeft.
Eten en drinken
Duurzaam eten serveren op jullie bruiloft is natuurlijk een fluitje van een cent: kies voor vegan of vegetarisch. Overleg daarnaast met je cateraar of het restaurant waar jullie eten over het gebruik van biologische ingrediënten, dan ben je al een heel eind. En als jullie ervoor zorgen dat er geen wegwerpservies en -bestek worden gebruikt, dan ben je lekker bezig!
In blog 2 uit deze serie hadden we het over het aankleden van jullie feest met bijvoorbeeld wat leuke vintagemeubeltjes van de kringloop. Dat kun je natuurlijk ook toepassen op de tafels. Organiseer je je bruiloft zelf, op een privélocatie? Bedenk dan hoe schattig die tafels eruit zien met allemaal verschillende bordjes, messen, vorken en wijnglazen!
De foto's
Er zijn fotografen die naar jullie feest komen met een elektrische auto, die hun albums drukken op gerecycled papier én die alleen in hun eigen buurt werken. Als die dingen niet klinken als een ingrediënten voor een duurzaam bruiloftsfeest, dan weet ik het ook niet meer! Duurzame weddingplanner Cilvie Steehouder (over wie je ook al las in blog 2 uit deze serie) had wat tips voor ons.
- Mariët Mons is vegan, levert duurzame fotoalbums, rijdt een duurzame auto en gebruikt uitsluitend oplaadbare batterijen.
- Bianca van Schaik biedt de mogelijkheid om foto’s met plantaardige inkt af te drukken op duurzaam bamboepapier. Ook de fotoalbums zijn duurzaam, plantaardig en van hoge kwaliteit zodat ze lang meegaan. Bianca verzendt alles plasticvrij.
- Prins Nagtegaal is vegan, doet alles met OV en werkt alleen met oplaadbare batterijen. Prins maakt ook video, als jullie dat willen!
Bedankjes
Ook de bedankjes kun je eco-friendly maken. Kies voor iets waar de planeet een klein beetje blijer van wordt, bijvoorbeeld zakjes met bloemzaadjes. Als je kiest voor biologisch bloemzaadmengsel en de zaadjes verpakt in zakjes van kraftpapier, dan heb je een superschattig en verantwoord cadeautje. Bovendien past het helemaal bij het idee van let love grow! Je gasten kunnen nog maanden nagenieten van die prachtige bloemenzee in de tuin en je helpt de bijen een handje.
Wil je dat die kraftzakjes helemaal bij jullie feestdag passen? Laat mij ze dan voor jullie ontwerpen! Je krijgt ze dan kant en klaar bedrukt thuisgestuurd. Neem vooral even contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Wat je ook zou kunnen overwegen is om je gasten te laten weten dat jullie het geld dat normaal in de bedankjes was gaan zitten, doneren aan een goed doel. Zeker weten dat ze dat op prijs stellen!
Jullie honeymoon
Tsja, een honeymoon op de Malediven klinkt echt fan-tas-tisch. Maar je leest dit blog vast niet voor niets. Waarschijnlijk past het niet helemaal bij je om al die kilometers te vliegen naar een gebied dat mogelijk in zee verdwijnt door de stijging van de zeespiegel. Dat kan ook anders.
Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer. Je moet dan wel wat wensbestemmingen laten varen want met het ov kom je niet zo makkelijk op Bali. Maar wél in een romantische stad als Parijs! En doe je dat met het ov, dan ben je lekker bezig. Een 5-daagse stedentrip voor 2 personen met de trein levert zo’n 250 kg CO2-uitstoot op (als je vertrekt vanuit Utrecht en in een hotel verblijft). Als je met een middengrote benzineauto gaat, is dat al zo’n 410 kg (maar met een elektrische auto maar 260 kg). Ga je 14 dagen naar de Malediven en wil je daar ook een beetje duiken, dan zit je op zo’n 5600 kg. You do the math. (Deze waarden zijn berekend met de klimaatwijs op vakantie tool van Milieu Centraal).
Een laatste optie is om lekker in de buurt te blijven en een fietsvakantie te ondernemen. Inderdaad, dat moet je wel liggen. Maar als het jullie harten sneller doet kloppen, dan is me dat toch een potje romantisch!
Tot slot
Als je graag wil dat jullie trouwdag tot in de puntjes duurzaam is, let dan bij iedere ondernemer met wie je in zee gaat op zijn of haar bedrijfsvoering. Als die ondernemer net zoveel waarde hecht aan een betere wereld als jij, dan past zo’n bedrijf extra goed bij jullie feest!
Dit was het derde en laatste deel uit de blogserie over duurzaam trouwen. Deel 1 ging over de trouwkaart, jullie kleding, de dresscode, de trouwlocatie en de cadeautjes. In deel 2 las je over het kiezen van een duurzame weddingplanner, het trouwvervoer, de visagie en hairstyling, de aankleding en de bloemen.
Ik zou het geweldig vinden om te horen of je iets aan mijn tips hebt gehad. Mail me gerust met vragen of opmerkingen, en als er meer tips zijn schrijf ik er gewoon nog een blogje bij!