Een duurzame bruiloft (deel 2)

5 tips voor de dag zelf!

Een bruidspaar in een bakfiets. Lekker eco!

Zoveel smaken zoveel stijlen, dus hoe de mooiste dag van jouw leven eruit ziet, is heel persoonlijk. Wat echter voor vrijwel ieder stel belangrijk is, is dat hun trouwdag een ultieme feestdag is, maar ook een dag met betekenis. Daarnaast proberen steeds meer mensen hun steentje bij te dragen aan een mooiere, duurzamere wereld. Geldt dat ook voor jullie? Dan is een duurzame bruiloft misschien wel iets voor jullie!

In deel 2 van deze serie over duurzaam trouwen vertel ik over dingen die op de dag zelf het verschil maken.

Weddingplanner

Een weddingplanner denkt als het goed is met jullie mee en niet vóór jullie. Als jullie de bruiloft graag op een ecovriendelijke manier willen vieren met hulp van een weddingplanner, dan is de beste tip dus wel om er een te kiezen die zelf ook over duurzaamheid nadenkt. 

Een in green weddings gespecialiseerde weddingplanner heeft vaker met het groene bijltje gehakt en kent dus de leukste tips, trucs en leveranciers. Het is een beetje een niche maar als je zo’n weddingplanner vindt, weet je zeker dat het helemaal goed komt met jullie speciale wensen én dat de dag zelf op rolletjes loopt. Een tip van mij? Ik wil je perfectebruiloften.nl van harte aanbevelen!

 

Trouwvervoer

De traditie bij bruiloften is vaak om als bruidspaar te arriveren in een prachtige oude auto met veel grandeur, of een blinkende sportwagen met veel pk’s. Mijn hart gaat echter sneller kloppen van een bruiloft op de fiets. Zelden heb ik meegereden in een leukere trouwoptocht, dan toen we met z’n allen door Oosterbeek fietsten met het bruidspaar op een tandem voorop. 

Denk je nu: dat klinkt geweldig, maar met mijn jurk gaat dat niet helemaal lukken, dan is een bakfiets ook een optie. Versier de rand met planten of bloemetjes en het is nog een superromantisch plaatje ook. Hopelijk houdt de bruidegom van fietsen ;)

Vinden jullie het wel leuk als alle ogen op jullie gericht zijn? Ga dan lekker met het openbaar vervoer en vraag jullie gasten hetzelfde te doen. Wedden dat jullie daar een onvergetelijke fotoserie aan overhouden? 

Visagie/hairstyling

Ook hier is de beste tip die ik je kan geven: kies een visagist en/of kapper die zelf al over duurzaamheid nadenkt, zodat je zeker weet dat ze producten gebruiken die bij jouw insteek passen. Er is steeds meer cosmetica op de markt met ‘goede’ eigenschappen en dat is natuurlijk geweldig! Maar helaas betekent dat regelmatig dat het product deels groener is dan de traditionele merken, maar voor een deel ook niet. Vegan is namelijk niet altijd duurzaam. Natuurlijk is niet altijd milieuvriendelijk. Dus óók bij de kapper of de visagist is het handig te kijken op wat voor manier ze invulling geven aan het thema duurzaamheid en daarin je eigen afwegingen te maken. 

Als je kiest voor die kapper/visagist die hier zelf ook waarde aan hecht, hoef je die zoektocht niet meer te ondernemen. Wel zo fijn! En heb je tóch een prangende vraag over de producten die ze gebruiken, dan beantwoorden ze die graag. Zij hebben namelijk hard nagedacht over hun assortiment en vertellen je er maar wat graag over!

Aankleding

Misschien wel het allerleukste onderdeel om over na te denken, is de aankleding van je bruiloft. Daarmee bepaal je namelijk echt jullie eigen sfeer. Vooral wanneer jullie feest plaatsvindt op een ongewone of privélocatie kun je hiermee lekker losgaan. In deel 1 van deze blogserie schreef ik daar al wat over. 

Maar ook als jullie hebben gekozen voor een bestaande zaal of restaurant is er in overleg vast veel mogelijk en kun je lekker losgaan met het versieren van de ruimte. Maak je gebruik van een duurzame weddingplanner? Dan heeft die daarvoor vast tonnen aan ideeën! Doe je het zelf? Dan heb ik er ook nog wel een paar voor je! 

  • Kies voor duurzame en/of natuurlijk afbreekbare materialen. Denk bijvoorbeeld, in plaats van satijnen lintjes, eens aan linnen draad of linten van zijde om menukaartjes mee aan te kleden. 
  • Dek de tafels met linnen tafellopers. 
  • Huur zoveel mogelijk. 
  • Kies herbruikbare spulletjes van bijvoorbeeld madamepetite.nl of direct via je weddingplanner. 
  • Struin de kringlopen af voor wat kleine meubeltjes om je privé locatie mee aan te kleden (bijvoorbeeld een tafeltje voor het gastenboek of een fauteuil voor de fotohoek). 

Met deze ideeën in je achterhoofd is een sfeervolle en persoonlijke trouwdag gegarandeerd! In de volgende tip ga ik iets uitgebreider in op een specifiek stukje styling.

Bloemen/planten

Bloemen zijn natuurlijk prachtig én het zijn natuurproducten. Daar kun je je dus geen buil aan vallen, zou je denken. Alleen worden veel bloemen op niet zo milieuvriendelijke wijze geteeld en zijn ze soms de halve wereld overgevlogen. Die bloemen hebben dus een behoorlijke footprint en je moet ze na de feestdag al snel weggooien. 

Een tof alternatief? Gebruik voor de aankleding planten in plaats van bloemen! Dat is niet alleen weer eens wat anders, maar je hebt er daarna ook nog eens veel langer plezier van. En als je voor wat kleine exemplaren kiest, zou je ze ook nog als bedankje mee kunnen geven aan je gasten. Zo hebben ze voor altijd een levende herinnering aan jullie geweldige feest. Mits ze een beetje groene vingers hebben natuurlijk… ;)

Toch nog wat goede bloementips!:

  • Gelukkig zijn er ook duurzame, Nederlandse snijbloemen! Misschien zit er wel een pluktuin bij je in de buurt, zoals Kweekland in Arnhem. Of een heel toffe, duurzame bloemenondernemer die jouw arrangementen voor je maakt, zoals Plukatelier in Doorn. In ieder geval kun je op dit soort plekken terecht voor de beste ideeën en voor informatie over bloemen die in het seizoen zijn. 
  • Een beetje voor de hand liggend, maar wel heel waar: wil je met confetti strooien, gebruik dan geen plastic of papieren confetti. Droogbloemetjes of bloemblaadjes zijn zóveel leuker en minder milieubelastend (zeker als je de tip hierboven opvolgt!).

Tot slot

Als je graag wil dat jullie trouwdag tot in de puntjes duurzaam is, let dan bij iedere ondernemer met wie je in zee gaat op zijn of haar bedrijfsvoering. Misschien is jouw leverancier wel verbonden aan een goed doel, verhuurt hij leuke vintage spullen voor je aankleding of gebruikt ze alleen maar op en top duurzame stylingproducten. Dan past zo’n bedrijf extra goed bij jullie!

Volgende keer (in het laatste deel alweer!) geef ik je tips over het kiezen van een fotograaf, jullie ringen, eten en drinken op de grote dag, de leukste eco-bedankjes en de mooiste duurzame honeymoon.

 

(De foto hierboven is van @iktrouwvanjou, de styling werd gedaan door @trouweninhetbos.)