Een duurzame bruiloft (deel 1)

5 tips voor de voorbereiding van een green wedding!

Een mooie eco-trouwerijin het bos (foto: Ik trouw van jou, styling: Trouwen in het bos)

Zoveel smaken zoveel stijlen, dus hoe de mooiste dag van jouw leven eruit ziet, is heel persoonlijk. Wat echter voor vrijwel ieder stel belangrijk is, is dat hun trouwdag een ultieme feestdag is, maar ook een dag met betekenis. Daarnaast proberen steeds meer mensen hun steentje bij te dragen aan een mooiere, duurzamere wereld. Geldt dat ook voor jullie? Dan is een duurzame bruiloft misschien wel iets voor jullie! 

Ik ga voor jullie op zoek naar de beste tips voor een duurzame huwelijksdag. Omdat ik overloop van de ideeën, heb ik drie blogs geschreven. Dit is deel 1, waarin ik vertel over de trouwkaart en het overige drukwerk, jullie kleding, de dresscode, de trouwlocatie en de cadeautjes die je kunt vragen.

Het trouwdrukwerk

Alleen al over een duurzame trouwkaart (en alle andere stationery) kan ik natuurlijk drie blogs volschrijven! Maar aangezien je daar op de rest van deze site ook al het een en ander over vindt, houd ik het hier binnen de perken. 

Een belangrijk aandachtspunt is in ieder geval het papier. Er zijn prachtige trouwkaarten te vinden die op 100% gerecycled papier worden gedrukt. Da’s nog stuk duurzamer dan een kaart op FSC-gekeurd papier. Voor enveloppen is de keuze wat minder breed, maar ook die bestaan in 100% gerecylede uitvoering. Heb je hier vragen over, neem dan even contact op, ik leg het je graag uit! 

Een trouwkaart is tegenwoordig vaak een meer dan een stukje bedrukt karton. Bij alle toebehoren kun je kiezen voor meer of minder duurzaam. Zo is een satijnen lintje om je kaart prachtig, maar een linnen draadje is biologisch afbreekbaar én (niet onbelangrijk) ook heel mooi ;)

De belangrijkste tip als het om duurzaam trouwdrukwerk gaat, is natuurlijk om in mijn collectie te letten op het groene blaadjes-icoontje bij de ontwerpen. Zie je dat staan? Dan weet je zeker dat je een 100% duurzaam kaartje te pakken hebt!

Jullie kleding

Heb jij er je hele leven al naar uitgekeken om ooit een trouwjurk te mogen passen? Wat heerlijk dat je dan nu op dat punt bent aangekomen! Maar weet je wat het mooie is? Dat speciale trouwjurkgevoel is van alle tijden. Een vintage jurk geeft je dus precies dezelfde glow als een spiksplinternieuwe. En het betekent dat je heel wat meters nieuw satijn en kant kunt uitsparen. 

Spreekt het duurzame idee je aan, maar ben je meer van de moderne jurken dan van de vintage look? Overweeg dan om je jurk te huren. Misschien twijfel je, omdat het ook wel heel speciaal is om zo af en toe nog naar die schitterende jurk te kunnen kijken. Dat gaat natuurlijk niet als je ‘m na de bruiloft weer moet inleveren. Maar ik zal je eerlijk opbiechten: die van mij hangt in een hoes in de kast en ik kijk er nooit meer naar (en tóch is ie prachtig!). 

Als je besluit dat je toch heel graag een nieuwe jurk wilt (en dat is natuurlijk ook heel logisch), misschien kun je dan eens kijken of je er naderhand nog iets van kunt laten maken dat je vaker draagt?

De dresscode

Een dresscode waarbij iedereen uitgedaagd wordt om er met zijn eigen garderobe extra bijzonder uit te zien is natuurlijk ook een stuk duurzamer dan allemaal nieuwe outfits. En reken maar dat het op jullie feest leuke verhalen regent over jurken waarvan men het bestaan niet meer kende, of door je gasten geleende en geruilde kledingstukken. 

Zet gewoon op jullie kaart: ‘DRESSCODE - We zijn benieuwd naar welke fantastische outfits er nog in jouw kast hangen, dus shop vooral niet nieuw! Verras jezelf en ons door in je eigen spullen of die van de buren rond te neuzen op zoek naar jouw ultieme feestkleedje.’ Reken maar dat dat een hoop voorpret oplevert, en daar wordt jullie feest alleen maar leuker van! 

Jullie trouwlocatie

Deze tip is gelukkig geen ingewikkelde: kies een locatie die duurzaamheid zelf ook hoog in het vaandel draagt. Daar zijn er steeds meer van, dus dat moet lukken! Veel restaurants vinden het belangrijk dat hun producten biologisch en lokaal verbouwd zijn en vegetarische of vegan restaurants zijn tegenwoordig ook niet lastig meer te vinden. 

Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een buitenlocatie. Dat klinkt spannend met het Nederlandse klimaat, maar daar zijn vele creatieve oplossingen voor te bedenken. Heb je al eens rondgeneusd bij trouweninhetbos.nl? Ook in dit blog vindt je veel tips. Dat buitengevoel geeft sowieso een heerlijke eco-touch aan je bruiloft, nog voordat het feest begonnen is! 

In dat opzicht is een andere tip om eens na te denken of er in jouw familie- of vriendenkring iemand is met een flinke tuin waar je een goed feest kan geven. Dan ben je niet afhankelijk van andere partijen en heb je lekker zelf in de hand hoe duurzaam bijvoorbeeld jouw aankleding en het menu zijn. Toegegeven: het is heel wat meer regelwerk, maar persoonlijker wordt het niet hoor!

De cadeautjes

Het klinkt misschien als iets dat tussen al het bruiloftsregelwerk geen prioriteit heeft, maar vertrouw mij… Je hebt er veel lol van als je in je trouwkaart je gasten een klein beetje houvast biedt als het gaat om cadeautjes. Een cadeautip in je kaart vermelden voelt misschien een beetje hebberig, maar dat hoeft het niet te zijn. En je gasten zullen je dankbaar zijn als je het op de juiste manier aanpakt, dus moet je er toch een beetje bijtijds over nadenken. In ieder geval vóórdat jullie de kaarten versturen ;)

Vraag je geld, laat dan alvast weten wat je ermee wil doen. Dan snapt iedereen dat je dat liever hebt dan het zoveelste peper- en zoutstel. Schrijf bijvoorbeeld dat jullie sparen voor een mooie kas in de tuin, of een honeymoon naar een eco-lodge.

Als je een cadeaulijst wilt gebruiken, leg dan uit dat je van alle cadeautjes die daarop staan superblij zou worden, en dat het je gasten hopelijk hoofdbrekens bespaart. En ondertussen kun jij je vast verheugen op die mooie spulletjes van die duurzame makers!

Maar de allerbeste duurzame cadeautiptip is natuurlijk om te vragen om donaties voor een doel dat jullie harten sneller doet kloppen. Want vaak héb je al zoveel. En het is superlief dat iedereen je wil verrassen maar als je eerlijk bent, weet je onderhand niet meer waar je het laten moet (laat staan nog meer goedbedoelde spulletjes). Ik weet zeker dat jullie gasten met liefde storten aan een stichting die de wereld mooier maakt. Want als ze jullie een beetje kennen, weten ze ook wel dat ze jullie daar pas écht mee raken.

 

Tot slot

Als je graag wil dat jullie trouwdag tot in de puntjes duurzaam is, let dan bij iedere ondernemer met wie je in zee gaat op zijn of haar bedrijfsvoering. Misschien is jouw leverancier wel verbonden aan een goed doel, drukt hij waterbesparend of bankiert ze bij een groene bank. Dan past zo’n bedrijf extra goed bij jullie!

Volgende keer geef ik je tips over het kiezen van een weddingplanner, jullie trouwvervoer, de aankleding van jullie feest en welke bloemen en planten je daarvoor het beste kiest, en de visagie en haarstyling.

 

(De foto hierboven is van @iktrouwvanjou, de styling werd gedaan door @trouweninhetbos.)